Tegenwoordig is het meer dan ooit duidelijk voor ons hoe belangrijk het is om voor onze omgeving te zorgen en het is net zo onvoldoende dat we ons best doen om watervervuiling te verminderen en de hoeveelheid plastic in het water te verminderen.

Als je denkt aan vakantie, aan welke manier van transport denk je dan? Hoogstwaarschijnlijk denk je er onmiddellijk aan om een ​​vlucht te nemen. Of misschien denk je aan een trip met de auto. Hoe dan ook, bij beiden gaat het om het verbranden van enorme hoeveelheden brandstof.

Brandende brandstof stoten broeikasgassen uit zoals koolstofdioxide die in de lucht terechtkomt en die we inademen en in de zeeën terechtkomt waar we in zwemmen. Deze zelfde gassen blokkeren warmte van de ontsnappende atmosfeer en veroorzaken iets waar we allemaal van bewust zijn, namelijk het broeikaseffect.

Boot varen als vakantie-alternatief

Het varen met een boot is een alternatief voor je vakantie dat een stuk minder schadelijk kan zijn voor het milieu en dat weinig moeite kost. Het is de normaalste zaak ter wereld om een ​​vlucht te nemen die vaak enkele uren duurt om op je vakantiebestemming aan te komen.

Voor velen van ons, vooral die van ons die in Europa wonen en dicht bij water wonen, zijn er vakantie alternatieven die niet inhouden dat er van zulke enorme hoeveelheden brandstof worden verbruikt.

Vermijd vliegen, begin met varen

Volgens het International Energy Agency hebben mensen in 2017 32 gigaton kooldioxide aan de atmosfeer van de aarde toegevoegd. Het vliegen draagt ​​jaarlijks ongeveer 1 gigaton van deze CO2 bij aan de atmosfeer van de aarde.

Natuurlijk kon zelfs geen wereldwijde pandemie ons stoppen met vliegen en is het niet mogelijk om de bevolking van de wereld te vragen om gewoon helemaal te stoppen, maar er zijn veranderingen in onze gewoonten mogelijk.

Nederland waterland

In ons land hebben we de beschikking over veel water dat geschikt is voor de pleziervaart. Het is bovendien een plezierige gedachte dat je nauwelijks aan de vervuiling bijdraagt, zeker niet als je je aan de voorschriften houdt.

In onze waterrijke provincie Friesland is er ruime mogelijkheid om een jacht te huren. Er is hiervoor niet eens een vaarbewijs nodig. Een boot huren in Friesland is een geweldig alternatief voor bijvoorbeeld een vliegvakantie.

Wij zijn per slot van rekening een waterland en water is natuur. Met een bootje op de Friese wateren valt veel te beleven. Het is bovendien een schone manier van recreëren en het is, zeker als je nog niet eerder gevaren hebt, uitermate avontuurlijk.