Het is de nachtmerrie van iedere reiziger: je hebt maandenlang uitgekeken naar die ene vakantie en dan blijkt plotseling dat het niet door kan gaan. Misschien is er sprake van een onrust in het land van bestemming, of heb je last minute een operatie die je niet kan uitstellen. Wat de reden ook is, een geannuleerde reis is vaak erg stressvol. Het is in zo’n situatie belangrijk om te weten wat je moet doen. Je leest hier welke stappen je moet ondernemen wanneer je reis onverwachts niet door kan gaan. 

Neem contact op met je reisverzekering

De eerste stap die je moet doen bij een geannuleerde reis is contact opnemen met je reisverzekeraar. Afhankelijk van de voorwaarden van je polis, krijg je mogelijk een vergoeding voor de kosten die je al hebt gemaakt. Zoek naar een passende reisverzekering die uitgebreide dekking biedt voor annulering. Sommige annuleringsverzekeringen dekken alleen bepaalde situaties, dus let op de details voordat je er een kiest.

Controleer de annuleringsvoorwaarden 

Als je je vlucht, hotel of andere accommodatie hebt geboekt, kijk dan in de annuleringsvoorwaarden. Sommige luchtvaartmaatschappijen en hotels hebben beleid dat je waarmee je je geld terugkrijgt of je boeking kan verplaatsen naar een later tijdstip in het geval van een onverwachte situatie. Als je op tijd contact opneemt met de klantenservice, helpen ze je met het vinden van een oplossing.

Beperk je verlies

Zelfs als je een goede dekking hebt, is het nog steeds mogelijk dat je enige verliezen krijgt. Je moet daarom altijd proberen je verliezen tot een minimum te beperken. Als je bijvoorbeeld al een deel van je vakantie hebt betaald, kan je proberen om een deel van je betaling terug te krijgen of omboeken bij dezelfde aanbieder.

Bepaal een nieuwe reisdatum en bestemming

Waarschijnlijk ben je erg teleurgesteld dat je reis niet doorgaat, is het belangrijk om je te focussen op hoe je je nieuwe reis gaat plannen in de toekomst. Bespreek met je familie en vrienden wanneer je opnieuw gaan en waarheen. Het plannen van een nieuwe reis is een goede manier om uit de teleurstelling te komen en je te verheugen op iets nieuws.

Plan in de toekomst beter

Een geannuleerde reis is een goede les om in de toekomst betere plannen te maken. Zorg dat je de juiste annuleringsverzekering hebt gekozen en lees de kleine lettertjes goed voordat je een aankoop doet. Denk ook na over hoe je je vakantie-uitgaven in de toekomst indeelt en of je flexibele tickets kan boeken voor het geval er onverwachte situaties optreden.

Een geannuleerde reis is een grote domper, maar het is niet het einde van de wereld. Gebruik een annuleringsverzekering en kies een passende reisverzekering. Zo ben je snel weer op weg naar een fantastische vakantie.